Världens bästa discgolfbanor: #3 Ale Disc Golf Center – White Course, Nol, Sverige

En artikel från udisc.com. Läs hela deras artikel här.

Alla världens bästa discgolfbanor 2024

Vi avslöjar och räknar ner 2024 års topp 10 discgolfbanor en per vardag från 12 februari 2024 till 23 februari 2024.

Se alla banor som hittills avslöjats i vårt huvudinlägg: Världens bästa discgolfbanor 2024. Det är samma inlägg där 2024 års fullständiga topp 100 banor kommer att publiceras måndag den 26 februari 2024.

Ale Disc Golf Center – White Course: Grundläggande information

Rankning i världens bästa discgolfbanor 2024: 3

Rankning i världens bästa discgolfbanor 2023: Ej kvalificerad 2023 på grund av att banan var stängd 2022

År öppnad: 2017

Designers: Camilla Grundén, Jonas Grundén, Dan Johansson

Tillgänglighet: Våren till hösten. Exakta datum varierar beroende på förhållanden.

Kostnad: 105-125 svenska kronor (cirka $10-$12 USD eller €9,30-€11) per runda per person. Priset går upp under tider och dagar med typiskt högre efterfrågan (t.ex. vardag på dagen är billigare än en helg eftermiddag).

Ale Disc Golf Center – White Course: Rund- och turismstatistik

All Totals Refer to 2023 Stats Recorded by Disc Golfers With UDisc

Registrerade rundor: 5,515

Unika discgolfare: 2,501

Förstagångsbesökare: 1,799

Discgolfare kom från så många länder: 18

Historia av Ale Disc Golf Center – White Cours

Välkommen tillbaka, Ale Disc Golf Center!

Efter en sjundeplats i 2020 års världens bästa discgolfbanor, var Ales flera banor inte kvalificerade för listan under de följande tre åren på grund av att den tidigare ägaren avslutade verksamheten i början av 2021. Men i slutet av 2022 såldes fastigheten, och köparen – den lokala entreprenören Vincent Schaffler – ville att Ale skulle bli ett discgolfparadis igen. Tack vare Schafflers investering, det hårda arbetet av Erik Mellgren och Simon Terbrant Säfström som nu sköter Ales dagliga verksamhet, och en framgångsrik Kickstarter-kampanj, öppnade Centerets banor åter för verksamhet våren 2023.

Ursprunget till Ale Disc Golf Center går tillbaka till tidigt 2000-tal. Det var då de före detta makarna Camilla Jernberg och Jonas Grundén tröttnade efter flera projekt att bygga discgolfbanor på allmän mark runt Göteborg – Sveriges näst största stad med en befolkning på cirka 580 000 – som avstannade efter lovande början. Det fanns bara ett sätt att vara säker på att det inte skulle hända igen: köpa mark där de själva kunde bestämma prioriteringarna.

Deras grundliga sökning efter rätt fastighet nära Göteborg ledde dem till slut till en plats 30 minuter norr om staden.

”Det var nära Göteborg och tillräckligt stort, vilket inte är lätt att hitta,” sa Jernberg. ”Det var en gammal gård som hade varit övergiven i 15 år, så det fanns skrot och skräp överallt, verkligen förfallet. Men området och skogarna var vackra.”

En del av det som skapade den skönheten var den variation som fastigheten erbjöd: tätt skogsområden, fält, stora höjdskillnader och en slingrande bäck. Grundéns kunde inte föreställa sig vilket arbete som skulle krävas, men de gav efter för lockelsen av en plats med allt de behövde för att skapa en fantastisk plats för discgolf trots bråtet och de förfallna byggnaderna på gränsen till kollaps. Marken blev deras 2013.

”Efter att vi köpte marken hade vi inte mycket pengar kvar för andra saker, så vi gjorde en galen mängd arbete för hand – som, alldeles för mycket,” sa Jernberg.

Och även efter att ha gjort ”för mycket” arbete för hand, fanns det fortfarande vissa saker som paret helt enkelt inte kunde göra själva. Ett exempel är att de var tvungna att betala ett företag för att ta bort cirka 20 ton skrot från ett område där de ville bygga en fairway. Lyckligtvis täckte försäljningen av metallen kostnaden för att få den bortforslad.

Något annat de behövde hjälp med var att skära stigar genom trädväggar för att skapa de skogsklädda delarna av Ales banor.

”Vi bestämde hur vi ville att några av hålen skulle designas och sedan sträckte vi långa plastband genom träden för att markera var de skulle skäras för att göra fairways,” sa Jernberg. ”Vi hade lite tur eftersom killen som körde trädskäraren var en discgolfare, så han förstod varför vi ville ha träden skurna i dessa märkliga former. Det är faktiskt därför vi valde det företaget eftersom att skära discgolffairways inte är det mest effektiva sättet att fälla träd.”

De hårda och ekonomiskt krävande ansträngningarna av Jernberg och Grundén – liksom en tredje partner, Dan Johansson, som anslöt sig till dem efter att de köpt fastigheten – resulterade i färdigställandet av Ale Disc Golf Centers Yellow Course 2016 och White Course 2017. Banorna blev omedelbara succéer, och det tog inte lång tid för Ale att bli känt i hela Skandinavien och Europa i allmänhet som en destination man måste spela.

Trots att Ales rykte växte sig starkare, försämrades relationen mellan Jernberg och Grundén, och de två separerade. Centret fortsatte att vara i drift ett tag, men i slutet av november 2020 tillkännagav Grundén att Ale skulle stänga i mars 2021 och läggas ut till försäljning. Det verkar sannolikt att ett försök från Ale att vara värd för Professional Disc Golf World Championships, som inte accepterades av Professional Disc Golf Association, påskyndade Grundéns beslut.

Noterbart är att efter Ales stängning öppnade Jernberg en annan bana i närheten kallad Uspatorp DiscGolfPark som har blivit en av världens topp 100-banor.

Efter att ha varit stängt i nästan två år var den svenska discgolfgemenskapen överlycklig över att få tillbaka Ale Disc Golf Center 2023 tack vare att Schaffler köpte marken för cirka 12 miljoner svenska kronor, vilket är lite under 1,2 miljoner USD, i oktober 2022.

”Vi vet att banorna är speciella för många människor, men vi hade ingen aning om hur mycket det saknades av hela discgolfgemenskapen som hade vuxit under de två åren medan banan var stängd,” sa Mellgren, VD för Alegruppen och Ale Disc Golf Center.

Med tanke på att Ale var relativt nytt när det stängdes, tog det inte lång tid för naturen att ta över dess fairways och förstöra infrastrukturen. Mellgren sa att det krävdes mycket tid och ansträngning för att återställa och förbättra Centrets banor under det senaste året, men det mödosamma arbetet har varit värt det.

”Det var ett ’halleluja’-ögonblick i somras när vi tog en stund att stanna upp, höja våra huvuden och faktiskt vara stolta över vad vi hade åstadkommit!” berättade Mellgren för oss. ”Förutom att renovera det mesta av det befintliga handgjorda träarbetet, tees, broar och stenarbete som gör denna bana så unik, planerade och genomförde vi många banförbättringar och var värd för 2023 års svenska mästerskap. Vi har redan blivit tillfrågade att vara värd igen 2024, vilket känns fantastiskt.”

Hur svår är Ale Disc Golf Center – White Course och vad är par på den?

Ale Disc Golf Centers White Course är så svår som det kan bli i alla UDiscs kategorier för discgolfbanors svårighetsgrad, och dess par-rating är en av de högsta av alla layouter på någon av årets topp 100 världens bästa discgolfbanor.

Layout Namn Vit
Par 63
Par Rundbetyg 237
Svårighetsgrad Mycket utmanande
Längd Mycket lång
Teknik Högt teknisk

Hur är det att spela på Ale Disc Golf Center – White Course?

Ale Disc Golf Center är hem för Blue, Yellow och White Courses. Dessa banor är alla separata enheter spridda över fastigheten och delar inte på korgar eller fairways.

White Course är centrets svåraste men mest spektakulära anläggning, och den är utformad med erfarna och skickliga discgolfare i åtanke. Erfarna och skickliga discgolfare precis som Emil Dahlgren, som har varit en av Sveriges elitdiscgolfare i över ett decennium och delade med sig av sina tankar om vad som ger Ale’s White Course det där speciella.

”Det som gör White Course bra är att den testar allt i ditt spel – distans, noggrannhet, känsla och får dig att tänka på hur du behöver spela för att göra poäng. Den ger dig möjligheten att slå långt från utslagsplatsen eller spela säkrare för att göra det långa på ditt andra slag i en perfekt balans. Båda metoderna kan resultera i birdie, men du måste utföra skotten väl.

White Course tvingar dig också att forma skott på ett sätt som inte är vanligt på längre banor, och du måste tänka på hur du landar din disc nära de naturligt upphöjda korgarna och på de sluttande fairwaysen. Du kommer att behöva ha ett väl avrundat spel, och när vinden ökar måste du välja dina platser för att vara aggressiv eftersom att lämna fairwayen eller den sporadiska OB-linjen kommer att kosta dig hårt.

Det jag gillar med White Course är att det är discgolf. Du kommer att se spelare på ett kort spela hål på olika sätt men ändå avsluta med samma poäng. Och det finns många typer av spelare som kan prestera bra på grund av blandningen av utmaningar. Allt detta är skapat i en vacker svensk skog med fantastiska, handgjorda utslagsplatser och bänkar runt banan. Det gör detta till en plats för varje discgolfarens bucket list.”

En sak som Dahlgren inte uttryckligen sa, men som är värd att notera om Ale White, är dess blandning av djupa skogar, mer öppna fairways och hål som sträcker sig över båda världarna. Oavsett vilken typ av discgolf du föredrar mest, är det troligt att du hittar flera hål på Ale White som erbjuder det till dig.

Ale Disc Golf Center – White Course’s Signaturhål

Det är svårt att glömma ett hål där du teear av från en klippa och siktar på en korg över 500 fot/152 meter bort i ett fält nedanför, och när en bana har ett hål som det, är det svårt för det att inte bli banans signatur.

Det är fallet för Ale White, som erbjuder denna exakta scen på ett episkt par 3 som tidigare var banans 12 hål men snart kommer att vara dess tredje på grund av en ändring av hålets ordning som kommer 2024. Ta en titt på det i täckningen av Flip Up Collective från Swedish Nationals 2023:

Senaste och planerade utvecklingen vid Ale Disc Golf Center

En enorm mängd arbete har lagts ned på att återställa Ale Disc Golf Center till dess forna glans, och det finns fortfarande mycket mer det nya teamet vill göra för att göra det bättre än någonsin tidigare. Här är höjdpunkterna av vad som har gjorts och vad som finns på att-göra-listan:

 • Under 2024 kommer fram- och baknian på White Course att bytas plats (hål 10 kommer att bli hål 1, hål 11 kommer att bli hål 2, osv.). Denna förändring förväntas göra turneringars avslut mer dramatiska och skapa en bättre spelar- och åskådareupplevelse
 • Det gamla hålet 1, framtida hål 10, kommer att få en extra OB-linje på dess högra sida.
 • Det gamla hålet 2, framtida hål 11, kommer att se en mindre ändring av korgens placering.
 • Det gamla hålet 9, framtida hål 18, kommer att få ett faroområde som förvandlar dess green till en ö.
 • De gamla hålen 4, 8 och 16, framtida 12, 17 och 7, har fått nya, mer utmanande utslagsplatser.
 • Omfattande arbete har utförts på banans dräneringssystem för att säkerställa snabb spelbarhet efter snösmältning och kraftiga regn.
 • Fairways som härjats av vildsvin under de senaste två åren har återställts.

Faciliteter på Ale Disc Golf Center

Utöver välskötta banor kan du förvänta dig följande extra bekvämligheter på Ale Disc Golf Center:

 • Den världsklassiga Yellow Course som fortfarande är en fantastisk upplevelse för skickliga spelare men något mindre utmanande än White Course
 • Den korta Blue Course, designad för nybörjare och för uppvärmnings-/nedkylningsslag med putter för erfarna spelare
 • En pro shop med ett brett urval av diskar samt lättare måltider, snacks och förfriskningar
 • Toaletter

Tre verkliga femstjärniga recensioner av Ale Disc Golf Center: White Course

Tre verkliga recensioner av Ale Disc Golf Center: White Course från discgolfare på UDisc:

En bana som utmanar de bästa spelarna! Fantastiskt trevlig och komplett! Utmärkta utslagsplatser, skyltningen är på plats. Fantastiska detaljer med pallar, broar, trappor, markeringar, osv. Helt enkelt en upplevelse. Utmanande fairways med tydliga linjer. Utmanande och varierande på många sätt. Vackra ikoniska hål och utslagsplatser! Lite kraft kommer väl till pass på denna bana! Kommer definitivt tillbaka!

– pernillebure

Att spela här är som att spela i ett konstverk mitt i Västra Sveriges skogar. Fantastisk anläggning med tre olika banor.

– nenjarickard

Wow, wow, WOW!!! Disc golf-himmelriket!

– joakimpekkari

Want to help us grow?

Then share this post with your friends!

Facebook
Twitter
LinkedIn

You may also like...

Hole 10 at Ale Discgolf Center

En artikel från udisc.com. Läs hela deras artikel här. Alla världens bästa discgolfbanor 2024 Vi avslöjar och räknar ner 2024

Ale Disc golf center gallery

Ale – Rankad #7 i världen enligt Udisc! Rankad som nummer sju i världen i UDisc (2020)! Det finns två

Disc golf center new opening

Ale Discgolfcenter öppnar igen våren 2023 Ur mörkret träder Ale Discgolfcenter åter fram på den ljusnande svenska discgolfscenen. Det är