Hur spelar man discgolf? Lär dig allt du behöver veta om spelet

Lär dig spela discgolf på rätt sätt!

Discgolf är en fascinerande sport som kombinerar precision, teknik och friluftsupplevelser. I denna omfattande guide kommer vi att utforska discgolf på djupet, från de grundläggande reglerna till avancerade tekniker. Läs vidare för att förvärva en djupare förståelse av hur man spelar discgolf och vad du behöver tänka på för att bli en framgångsrik discgolfare.

Regler och utrustning

För att bli en skicklig discgolfspelare är det viktigt att förstå reglerna och ha rätt utrustning. Här presenterar vi en detaljerad översikt över vad du behöver veta och ha med dig till banan innan spelet startar.

Utrustning

Discgolf är beroende av specialdesignade discar. Dessa discar är skapade för att passa olika situationer på banan. Trots att de är lika vanliga frisbees till ögat, är det större skillnader på discar som är anpassade för discgolf än vad man kan tro.

 • Driver: Dessa discar är utformade för att maximera distans och fart och används för långa kast. De har en slank profil och ger spelaren en imponerande kastlängd. Med en driver kan du kasta väldigt långt.
 • Midrange: Midrange-discar ger en balans mellan distans och kontroll. De är användbara för mellanlånga kast och är mångsidiga i olika spelsituationer.
 • Puttare: Puttare är specialiserade på precision och används för korta kast mot korgen. De har en bredare profil som ger stabilitet och kontroll vid puttning.

Discgolfbanan

Discgolfbanor varierar i terräng och längd och består av en rad hål, oftast 9 eller 18. Varje hål har en utkastplats och en korg som är målet. Här är några ytterligare saker du bör veta om discgolfbanor.

 • Utkastplatsen: Spelaren börjar varje hål från en markerad utkastplats. Härifrån görs det första kastet mot korgen.
 • Korgen: Målet är att få discen i korgen med så få kast som möjligt. Korgen består av en kedja- eller trådkorg och är ofta placerad på en stolpe.

Regler inom discgolf

För att bevara rättvisa och spänning i spelet finns det grundläggande regler som spelarna måste följa: 

 1. Kasta från utkastplatsen: Spelaren börjar alltid sitt kast från den markerade utkastplatsen för varje hål.
 2. Kasta i turordning: Spelarna kastar i ordning, och den som är längst från korgen kastar först. Detta gäller för varje kast på varje hål
 3. Räkna antalet kast: Varje kast räknas, och målet är att nå korgen på så fot kast som möjligt.
 4. Vinnaren: Den spelare som har det lägsta totala antalet kast när alla hål har spelats är vinnaren. 

Vill du veta mer om alla regler som gäller i discgolf? Då har vi sammanställt en artikel just för dig! Här förklarar vi mer djupgående i de grundläggande reglerna för discgolf. 

Teknik och strategi i discgolf

Att behärska discgolf kräver en kombination av teknik och strategi. För att göra ert liv på banan enklare förklarar vi här de viktigaste sakerna att tänka på.

Kastteknik

Att kasta en disc långt och precist kräver rätt teknik. Så här kan du förbättra din kastteknik genom några mycket enkla steg:

 1. Grepp: Håll discen med ett stadigt men avslappnat grepp för att undvika att den slår ut i fel riktning.
 2. Sving: Din kastsving bör involvera vridning av höften och axlarna samt en rak armrörelse för maximal kastlängd och riktning.
 3. Balans: Håll din vikt jämnt fördelad under kastet för att bibehålla stabilitet och kontroll.

Strategi

Discgolf handlar inte bara om att slå långa kast; det kräver också strategi och taktiskt tänkande. Här presenterar vi några strategiska tips du bör överväga nästa gång du spelar

 • Känn din disc: Lär dig dina discars flygegenskaper väl. Förstå hur de reagerar på olika kastvinklar och hastigheter för att välja rätt disc för varje situation.
 • Känn banan: Studera banan noggrant. Ta hänsyn till vindförhållanden, terräng och eventuella hinder som kan påverka dina kast.
 • Sikta på säkerheten: Försök att undvik riskabla kast som kan resultera i förlorade discar. Ibland är det bättre att göra ett säkrare kast för att undvika onödiga poängtillägg.

Discgolfens fördelar

Discgolf är mer än bara en sport; det erbjuder en rad fördelar för både fysisk och mental hälsa. Här är några sätt discgolf kan berika ditt liv.

Motion och friluftsliv

Discgolf uppmuntrar till fysisk aktivitet och ger dig möjlighet att njuta av frisk luft och natursköna omgivningar. Att promenera mellan hålen ger också en extra bonus för din hälsa. Du vet väl att du kan använda ditt friskvårdsbidrag för att spela discgolf?

Social gemenskap

Discgolf är en social sport som lockar människor från alla samhällsskikt. Spela med vänner eller träffa nya människor på banan som delar din kärlek för spelet.

Mental utmaning

Discgolf kräver koncentration, mental skärpa och strategiskt tänkande. Det kan hjälpa dig att förbättra din förmåga att fokusera och fatta beslut under tryck. 

Frågor och svar om hur discgolf spelas

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att fördjupa din kunskap om discgolf.

Vad är skillnaden mellan discgolf och vanlig golf?

Skillnaden mellan vanlig golf och discgolf är att i discgolf används speciella discar som man kastar istället för golfklubbor och bollar. I discgolf är målet en korg, till skillnad från vanlig golf då målet är ett hål i marken. Discgolf spelas oftast i svårare terräng än vanlig golf.

Hur många kast får jag göra per hål?

Antalet kast varierar beroende på banan, men det vanligaste är tre till fyra kast per hål. Målet är att använda så få kast som möjligt.

Vad är par i discgolf?

Par är det antal kast som en erfaren spelare förväntas behöva för att nå korgen på ett specifikt hål. Att slå under par är ett tecken på skicklighet och kan vara en målsättning för många spelare

Kan jag spela discgolf som nybörjare?

Absolut! Discgolf är en nybörjarvänlig sport. Många banor erbjuder kortare och enklare hål som är perfekta för nybörjare. Det är en fantastisk sport att utforska och njuta av oavsett din erfarenhetsnivå. 

Vilken är den bästa discen för nybörjare?

För nybörjare rekommenderas puttare och midrange-discar. Dessa discar ger bättre kontroll och är enklare att kasta för de som är nya inom sporten. Ta dig tid att testa olika discar och hitta den som passar bäst för ditt spel.

Vill du hjälpa oss växa?

Dela då detta inlägg med dina vänner!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ni kanske också gillar...

Hål 10 på Ale Discgolf Center

En artikel från udisc.com. Läs hela deras artikel här. Alla världens bästa discgolfbanor 2024 Vi avslöjar och räknar ner 2024

Ale Disc golf center galleri

Ale – Rankad #7 i världen enligt Udisc! Rankad som nummer sju i världen i UDisc (2020)! Det finns två

Discgolfcenter nyöppning

Ale Discgolfcenter öppnar igen våren 2023 Ur mörkret träder Ale Discgolfcenter åter fram på den ljusnande svenska discgolfscenen. Det är